Marc Debisschop

Marc Debisschop startte als wiskundige in de context van het hoger onderwijs en kwam zo terecht in een ICT-organisatie die zich internationaal wilde profileren als expert in ‘vierde generatie taal’ (4GL). Daar werd het zijn opdracht om organisaties (in de publieke sector) te ondersteunen bij het ingrijpende verandertraject van ‘mainframe-systemen’ naar ‘flexibele PC-omgevingen’. Dit was voor hem dé opstap naar het meer systematisch beginnen begeleiden van organisaties in verandering. Daarbij evolueerde hij van enkel de hardware-kant van verandering begeleiden naar het meer proactief klaarstomen van een organisatie om in een verandertraject te stappen. Doorheen de jaren ontwikkelde Marc een sterk onderbouwde methodologie, geïnspireerd door het wetenschappelijke werk van Leandro Herre ro (Viral Change), Peter Senge (The Dance of Change) en Dave Ulrich (The Leadership Code). 

Ervaring leerde Marc ook dat de snelste weg tot verandering de ‘talentenweg’ is. Dit heeft hem ertoe aangezet zijn verandermethodologie op die manier verder te verfijnen. Door het in kaart brengen van talentenpotentieel van de leidinggevende(n) én van de organisatie, ontvouwt zich een transformatieplan op maat, wat leidt tot een significante en zichtbare gedragsverandering. Geheel in lijn met de noodzakelijke verandering die de organisatie wil doormaken. 

Het psychometrische instrument dat Marc inzet om het talent én de passie van iemand in kaart te brengen, bouwde hij in samenwerking met de universiteiten van Antwerpen en Brussel. Dit resulteerde in een ondertussen wetenschappelijk gevalideerd instrument dat uniek is in de wereld. 

Op dit moment hebben zich een 180-tal professionals geaccrediteerd, wat betekent dat zij het ontwikkelde talenten-instrumentarium mogen inzetten in hun eigen professionele context. De organisatie TaPasCity ondersteunt en begeleidt deze professionals in hun verdere groei als coach, facilitator en/of veranderfacilitator. 

Een kleine greep uit de organisaties waar Marc zelf actief was/is en bovenstaande methodologieën inzet, zijn o.m.: Bekaert, AB InBev, bpost, Engie, Mondelez, OZ, Groep Van Pelt, CMAST, Karel de Grote Hogeschool, Agristo, imec, AXI, Toba HR, Universiteit Antwerpen, Thomas More, DHL, Staci, UCCL, … 

 

Marc Debisschop, CHRO Day, spreker

Lien De Ruyck

Lien is toekomst- en transitiestrateeg, en medeoprichter van ELDERS.
Afgelopen 15 jaar schreef ze strategische concepten voor grote merken, marktleiders en start-ups. Ze gaf keynotes en workshops rond duurzame en regeneratieve toekomstbeelden op nationale en internationale (innovatie)congressen zoals Communicating for the Good en System Shakers (De Sociale Innovatiefabriek), Nerdland Festival (Nerdland) en Launch The Good Wave: netwerk voor effectieve klimaatactie (Koning Boudewijnstichting).  

Lien gelooft dat we een regeneratief verhaal nodig hebben om de huidige systeemcrisis aan te pakken, die evenzeer een crisis van de verbeelding is. Daarom lanceerde ze in 2023 Regenerative Futures met Jorn Craeghs, de maandelijkse nieuwsbrief uit de toekomst met intussen meer dan 1500 lezers.  

Lien is docent bij de Professional MasterClass ‘Design for Impact’ voor Impact Designers, en toekomstonderzoeker bij de LABOPro onderzoeksunit van Luca School of Arts Gent.
Als avonturier en auteur van ‘Off-Grid Adventures’ en kinderboek ‘Het Gras Lacht Groen’ hoopt ze nieuwsgierigheid en een regeneratieve mindset te cultiveren vanuit andere perspectieven. Ze neemt deel aan internationale wetenschappelijke expedities en schrijft erover voor magazines als Knack en National Geographic Traveler. In 2023 werd ze geselecteerd als lid van de Explorers Club in New York. 

Lien De Ruick, spreker CHRO en CFO Day van House of Executives

Dado Van Peteghem

Dado Van Peteghem is Founding Partner bij het digitaal adviesbureau Imagin3 Studio met vestigingen in België en het Midden-Oosten, en is medeoprichter van verschillende start-ups in digitale innovatie.  

Dado heeft Communicatie & Computerwetenschappen gestudeerd aan de Universiteit van Gent en is gepubliceerd auteur van 4 boeken: ‘Digitale Transformatie’ (2014) met Jo Caudron, “-‘Corporate Venturing’ (2018) met Omar Mohout, ‘Metasystemen’ (2020) met Nils van Dam en ‘De Virtuele Economie’ (2023) met Jeremy Denisty. 

Als lid van het strategiecomité van de toonaangevende modegroep Chalhoub Group brengt hij vaak tijd door in het Midden-Oosten. 

Hij heeft een passie voor de toekomst en probeert met zijn twee kindjes van 8 en 12 jaar bij te blijven op technologisch vlak. 

Dado Van Peteghem CHRO en CFO Day House of Executives

Miet Vanhegen

Miet Vanhegen is juridisch expert binnen het Kenniscentrum van Acerta, waar ze voornamelijk werkt rond thema’s als welzijn op het werk, ziekteverzuim en re-integratie, diversiteit en inclusie (D&I) en corporate social responsibility (CSR). 

Ze is houder van een doctoraat in het arbeidsrecht aan de KU Leuven en is nog steeds verbonden met de faculteit Rechtsgeleerdheid als Affiliated Senior Researcher. 

Daarnaast is ze ook docent aan de Faculteit Economie en Bedrijfswetenschappen van de KU Leuven. 

Miet Vanhegen | Juridisch expert Acerta, CFO Day, House of Executives, Flinckheuvel

Filip De Groeve

Filip De Groeve (44) is Marketing Directeur en woont in Utrecht. Geboren in Aalst en opgeleid als apotheker, werd hij al snel verliefd op marketing en mocht hij over de hele wereld taboedoorbrekende campagnes creëren. Filip komt al 20 jaar in contact met mensen met intieme gezondheidsproblemen. Van menstruatie tot het dragen van een stoma: soms hebben we meer last van de taboes dan van de conditie zelf. Tijd om daar iets aan te doen. Sinds 2023 spreekt Filip professioneel over de impact van taboes.

Mensen bepalen taboes, taboes bepalen mensen.
Taboes blijven leven als je ze doodzwijgt.
Taboes doorbreken is inclusie creëren.

Filip De Groeve, CHRO Day, spreker

Monika Meysmans

Monika Meysmans is juriste en erkend bemiddelaar in arbeidsrelaties en in burgerlijke en handelszaken. Na een start als advocate heeft ze ruim 25 jaar ervaring opgebouwd in het bedrijfsleven en dit als bedrijfsjuriste, onderhandelaar, bemiddelaar en bewaker van het contractenproces. 

Het versterken van langdurige samenwerkingsrelaties in handels-, burgerlijke en arbeidscontexten staat centraal in haar werk. Ze ontwikkelt duurzame contracten (‘conscious contracting’), begeleidt spannende gesprekken en deelt haar kennis en ervaringen in trainingen rond deze thema’s.

Zelfa Madhloum

Zelfa Madhloum is auteur van het boek ‘Elk talent aan boord’ en columniste bij Trends. Ze zette zich de afgelopen jaren in voor inclusie op de arbeidsmarkt. Met haar scherpe inzichten deelt ze regelmatig opiniestukken in de media over maatschappelijke uitdagingen, de arbeidsmarkt en beleidsvoorstellen. Haar missie? Gelijke kansen creëren voor iedereen met een moeilijke toegang tot de arbeidsmarkt.

Nico Reynders

Nico Reynders brengt op CHRO Day zijn visie op moedig leiderschap (courageous leadership). Hij is een gepassioneerde professional met een gevarieerde achtergrond en ervaring in verschillende sectoren (farma, dienstverlening en productie). Zijn sterke geloof in een duidelijke strategie in combinatie met de kracht van cross-functionele samenwerking en de juiste cultuur, heeft hem toegelaten een gevarieerde, wereldwijde carrière uit te bouwen.  

Nico leidt momenteel (sinds 2 jaar) de Bone Health business unit binnen UCB wereldwijd. Hij maakte de switch van HR naar de business na 26 jaar internationale HR-ervaring. Hij woonde en werkte in 3 continenten (Europa, US, Azië) en leidde zowel grote internationale teams van HR-generalisten als expertisecenters. Voor hij bij UCB aan de slag ging, werkte hij 12 jaar in consulting bij Accenture, Hudson, Randstad en Munters. 

Nico heeft een masterdiploma in Financiële en Economische Wetenschappen, specialisatie Human Resources Management. In 2014 behaalde hij een Executive MBA – General Management Program aan Harvard Business School. 

Hij is getrouwd met Kristina, vader van 2 dochters en een echte sportfanaat, vooral triatlon en golf. 

Hannah Spaepen

Hannah Spaepen, CEO van Glowi, heeft een Masterdiploma in de Chemische Ingenieurswetenschappen, Voedingswetenschappen en Technologie aan de KULeuven en volgde een Executive International Management Program aan de Vlerick Business School. Ze was onder meer CEO van Animolab en Global Vice-President bij Thermo Fisher Scientific. Met haar aantoonbare werkervaring in de farmaceutische en Food/FMCG-industrie en in de facilitaire dienstverlening, was ze de perfecte kandidaat om in november 2023 de CEO-fakkel over te nemen binnen Glowi.  

De Glowi-groep stelt 10.500 medewerkers te werk en is de marktleider in huishouddiensten die mensen ontzorgen. Het activiteitenportfolio bestaat momenteel uit Het Poetsbureau, dat huishoudhulp via dienstencheques aanbiedt; Glowi Jobs, dat actief is in de HR-uitzendmarkt en employer branding; alsook Glowi Facilities, dat professionele schoonmakers en glazenwassers aanbiedt voor bedrijven. Sinds de start in 2009 heeft de Limburgse groep een indrukwekkend parcours afgelegd, met focus op een inclusieve werkcultuur en opwaardering van de job van huishoudhulp, schoonmaker en uitzendkracht.  

Veroniek De Schamphelaere

Veroniek De Schamphelaere is een ervaren docente, facilitator en coach in zelfleiderschap, people management, loopbaanmanagement en team management aan Vlerick Business School. Ze heeft een hands-on mentaliteit die ze volop inzet in haar rol als people manager van het People & Organisation Area en Service Centre van Vlerick.

Veroniek heeft een Masterdiploma in Toegepaste Economische Wetenschappen van de UGent. Als gecertificeerd consultant en adviseur in werknemersbetrokkenheid begeleidt ze diverse bedrijven in hun streven naar het Great Place to Work-certificaat.

eroniek De Schamphelaere | Docent Vlerick Business School | Over het belang van werknemersbetrokkenheid voor de bedrijfscultuur