Opening | Light my fire, baby!

Yasmin Janssens – Coach bij vzw Touché, oplossingsgericht psychotherapeut | Over de brandstof van boosheid om dingen gedaan, veranderd en verbeterd te krijgen
Ignaas Devisch – Filosoof | Over de rol van vuur op menselijk en maatschappelijk vlak

We starten de dag met een opening die u - hopelijk - in vuur en vlam zet!
Ignaas Devisch brengt een filosofische noot over de plaats van vuur in onze maatschappij. De moderne mens, voortgejaagd als die is door een innerlijk vuur, heeft de wereld veroverd maar dit komt met een prijs, zowel op ecologisch als menselijk vlak. Vuur geeft warmte, comfort en veiligheid maar je moet er telkens iets voor vernietigen om het gaande te houden en de bronnen raken stilaan opgebruikt – en misschien ook wij die kampen met ‘opgebrand zijn’. Vuur heeft kortom een januskop en dat lijken we vergeten te zijn. In oude tijden was vuur wel een bron van vrees en fascinatie, cf. de vele mythen en verhalen. Misschien kunnen die ons iets leren over een minder destructieve verhouding tot de wereld.
En van vuur als letterlijke brandstof gaan we naar woede en agressie als brandstof voor verbetering. Yasmin Janssens heeft het over agressie als iets van ons allemaal en over de link tussen agressie en keuzevrijheid. Ze toont de noodzaak, schoonheid en het potentieel van kwaadheid en reikt strategieën aan om woede positief en constructief in te zetten.