Programma
Hieronder vindt u het gedetailleerde programma. Sounds good? Registreer u en wees erbij!
Het programma van woensdag 26 april
Welkom
Ontvangst met koffie en thee.
Opening | Light my fire, baby!
We starten de dag met een opening die u – hopelijk – in vuur en vlam zet!
Ignaas Devisch brengt een filosofische noot over de plaats van vuur in onze maatschappij. De moderne mens, voortgejaagd als die is door een innerlijk vuur, heeft de wereld veroverd maar dit komt met een prijs, zowel op ecologisch als menselijk vlak. Vuur geeft warmte, comfort en veiligheid maar je moet er telkens iets voor vernietigen om het gaande te houden en de bronnen raken stilaan opgebruikt – en misschien ook wij die kampen met ‘opgebrand zijn’. Vuur heeft kortom een januskop en dat lijken we vergeten te zijn. In oude tijden was vuur wel een bron van vrees en fascinatie, cf. de vele mythen en verhalen. Misschien kunnen die ons iets leren over een minder destructieve verhouding tot de wereld.
En van vuur als letterlijke brandstof gaan we naar woede en agressie als brandstof voor verbetering. Yasmin Janssens heeft het over agressie als iets van ons allemaal en over de link tussen agressie en keuzevrijheid. Ze toont de noodzaak, schoonheid en het potentieel van kwaadheid en reikt strategieën aan om woede positief en constructief in te zetten.
Lunch
Uitgebreid netwerkmoment met lekkere broodjes en salades.
Keynote | Dichtbij het vuur: de groeikracht van uit-één-vallen
We spreken vaak van een innerlijk vuur als metafoor voor passie en gedrevenheid. Hitte komt echter ook met risico’s… Hoe zorgen we ervoor dat intensiteit ons niet opbrandt maar een diepgaande transformatie brengt? Lotte neemt ons mee in het concept van ‘positieve desintegratie’: een complex en intens groeiproces waarin we de groeikracht van uit-één durven vallen, op persoonlijk en organisatorisch vlak, ontdekken en zo tot onze dieperliggende motivaties en waarden komen.
Keynote | En soms was er teveel vuur… Burn-out: prevalentie, oorzaken, gevolgen en oplossingen
Over burn-out is veel te doen in onze samenleving. Toch is er ook veel verwarring over. Prof. Dr. Hans De Witte biedt een overzicht van de recentste bevindingen m.b.t. burn-out, te starten met de ‘oudere’ en ‘nieuwere’ definities en de verwarring met andere fenomenen zoals stress, overspanning en depressie. Vervolgens belicht hij recente gegevens over de prevalentie van burn-out (hoe vaak komt het voor?). Hans gaat ook in op de oorzaken, op de mogelijke gevolgen voor het individu en zijn/haar omgeving, en op mogelijke oplossingen.
Pauze
Netwerkmoment bij een koffietje!
Round Table | HR en IT: water en vuur?
HR en IT, het is niet automatisch een power couple. Natuurlijk is technologie ook in HR niet meer weg te denken, maar bij de implementatie of het effectieve gebruik blijven er misschien nog kansen onbenut of is het sentiment bij medewerkers niet eensluidend positief. Focussen we nog altijd te veel op de losse tools? Het gaat niet zozeer om de technologie, als wel om de processen in uw bedrijf en hoe die de employee experience optimaliseren. En hoe technologie daarop kan inhaken. Tijdens deze rondetafel nemen we een meer holistische visie aan: het begint bij strategie en leidt tot een groter welbevinden.
Deze sessie wordt gefaciliteerd door SuccessDay.
Keynote | Hoe houden we het vuur brandende? Belevingssessie duurzaam presteren
Hoe ziet duurzaam presteren eruit? Hoe zorgen we voor zowel groei als herstel in een omgeving waarin het tempo hoog ligt? Hoe kunt u nieuwe gewoontes ontwikkelen die bijdragen tot een duurzamer werkritme? Vanuit hun eigen ervaring in het bedrijfsleven en de duursport reiken Anouk en Erik tips aan van wat u kunt leren van ultrasporters om ook op lange termijn gedreven en productief te blijven. Let op: tijdens deze sessie blijft u niet op uw stoel zitten maar worden u en uw denken letterlijk en figuurlijk in beweging gebracht!
Afsluiting | Klap op de vuurpijl: lessen van een brandweercommandant
Om de dag af te sluiten, nodigen we graag iemand uit die een link heeft met het thema maar toch in een andere context opereert. En wie kan dat vandaag beter dan een brandweercommandant? Wim Van Zele neemt ons mee achter de schermen van de Brandweerzone Centrum, een complexe organisatie die te maken heeft met verschillende invloedssferen en statuten. Ook hier spelen uitdagingen als langere loopbaan, werkbaar werken, levenslang leren en thuiswerk. Wim deelt zijn aanpak en de inzichten die hij tijdens dit veranderingstraject al heeft opgedaan.
Walking dinner
Uitgebreid netwerkmoment met een verfijnde selectie warme gerechten.